Városunkban az önkörmányzati fenntartású ovikban, iskolákban nem helyben főzött ételt kapnak a gyerekek, hanem egy ételkészítésre - szállításra szakosodott cég látja el ezeket az ovikat, iskolákat. Harmadik éve, hogy minden hónapban kapunk egy nyomtatott étlapot, amin szerepel napi bontásban a tízórai-ebéd-uzsonna feltüntetve. Minden hónapban van még valamilyen kiegészítő olvasmányocska is ezen az étlapon, ami lehet valamilyen ünnep (Húsvét, Karácsony, Farsang) vagy valamilyen étellel kapcsolatos dolog (tejtermékek, vitaminok, zöldségek, gyümölcsök), esetleg gyerekekkel kapcsolatos dolgok (pl mese) vagy egyéb az előzőekhez nem sorolható (pl színek). A témával kapcsolatos ételek neve ilyenkor színessel van szedve, pl amikor a tejtermékekről szólt az olvasmány, akkor minden tejes étel neve más színű volt, nem feketével nyomtatott betűvel írták ezen ételeket. Hogy jó feltűnő legyen.

Eddigi kedvencünk a mesehónapos volt, azóta a címben megnevezett kedvenc (Adrika kedvence volt az oviban) a szemesbabfőzelék neve nálunk Babszemjankó főzelék. Kedvenc alatt azt kell érteni, hogy ezt a főzeléket mindig megette az oviban, mondogatta, hogy főzzek neki babfőzeléket - jött a pontosítás, hogy milyen babot? Mármint szemes bab vagy nem szemes bab, ugye...Amíg ezt így szépen nevén nem nevezték, addig nem tudtam melyikről van szó! Mondtam, szóljon ha a kedvence van az oviban, akkor megnézem az étlepon és fogom tudni melyik babra is gondol. Ezek után persze dadusnénit megkérdeztem, hogy árulja már el, hogy szerinte ez hogyan készülhet, mert pl G.mama úgy megörült, hogy a rossztvágyú unokája végre mond valami kedvencet, hogy nyomban háromféle(!) szemesbabfőzelék is készült (amiből talán egy ízlett is a lánynak...) mikor legközelebb náluk jártunk.

Ebben a hónapban tehát a meséről volt szó, szerepe a gyermek életében, fejlődésében és az ételek nevébe is bele voltak szőve meseszereplők. Fent nevezett főzeléken kívül volt adott hónapban tízóraira "három kívánság" főtt kolbásza, "kurtafarkú malacmájas" Micimackó málnaízű teája, illetve tyúkanyó főtt tojása. Ebédre többek közt Hamupipőke válogatta lencse főzeléke, "égigérő paszuly leves", uzsonnák közül például hamuban sült pogácsa, vagy "Hófehérke piros almája" (remélem nem mérgezett...). Ötletnek nem rossz, legalábbis válogatósabb gyerekeknél bejöhet az ételek effajta megnevezése.

Az iskolában saját konyha van, szerencsére megmenekülünk a porlevesektől, igaz ennek ára van, épp duplája az önkormányzatisnak, (akik nem járatosak a gyerekétkeztetésben: oviban kb 6-7ezer forint egy havi ebédpénz, itt az iskolában a minket megillető nagycsaládos azaz 50%-os kedvezménnyel kerül ennyibe - tehát két gyerek esetén ebben a suliban kb. havi 25ezer forint a napi háromszori étkezés.

 

Na és lássuk mit esznek ma napközben a gyermekeim?

Andor az oviban:

tízóraira: kakaó, suli kifli

ebédre: tökleves, paprikás burgonya baromfi virslivel, kovászos uborka

uzsonnára: zalai felvágott, szívbarát margarin félbarna kenyér, paprika

Adrika az iskolában:

tízóraira: kakaó, lapos vajas (fogalmam sincs mi ez)

ebédre: Jókai bableves, tejbegríz, gyümölcs

uzsonnára: hamburger

 

Kíváncsi vagyok mit esznek meg belőle...

Szerző: gneke  2009.09.07. 14:15 2 komment

Címkék: evés iskola óvoda andor adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://gaaa.blog.hu/api/trackback/id/tr741365845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cucka 2009.09.08. 16:28:33

Kicsit megdöbbentem a gyerekétkeztetés árain... viszont ez a vidám, mondhatni "mesés" tálalás nagyon elnyerte a tetszésemet! :)
Óriási puszit küldünk a névnapos nagylánynak mára! :)

PBea · http://pappb12.freeblog.hu/ 2009.09.09. 10:27:06

szerintem is klassz ez a mesébe burkolt ebéd:)
süti beállítások módosítása