Pár napot késve örömmel jelentem be, hogy Áronunk betöltötte a másfélévet, 18 hónapos immáron. Egy hosszabb összefoglaló a mindennapokból, fejlődésről, szókincsről.

Magassága kb 79-80 cm, ez nem valid módszerrel mérve, a testsúlyát nem tudom, majd az oltáskor kiderül.

Egyre jobban illeszkedik a családba, nem tudom ezt jobban kifejezni, már nem az a pici baba, hanem egyre önállóbb emberke,  a nagytesóknak egyre inkább játszótársa, vetélytársa.

Három nagyon aranyos kis történet, dolog, ami mostanában meglepett minket vele kapcsolatban. Nem tudom, mennyire illik ezeket "csinálni" másfél évesen, de mi örülünk neki...

1. Még a nyár közepén történt, megszomjazott, valamelyik testvére poharában látott olyan innivalót, amire rákívánt. Az ő pohara üres volt, átöntötte a testvére poharának a tartalmát a saját poharába. Persze rendesen ment mellé is, de az hogy rájött, úgy kerül át egyik pohárból a másikba a folyadék ha átönti, apát lenyűgözte.

2. Ami nekem tetszett, meglepett: Filctoll kupakját nagyon szépen ráhúzta a filctollra, lehúzta, visszahúzta. G.mamánál van egy játék, várkastélyos, a bástyákon zászlókkal, azokat a zászlókat kivette visszatette a lyukba. Mint a filctollnál, itt is nagyon finom mozdulatokra van szükség, engem ez nagyon meglepett, hogy meg tudja csinálni.

3. Nagytesók fogát mi évekig a fürdőkádban a fürdéssel egybekötve mostuk. Áronka születése után szoktunk rá, hogy míg Apa Áront fürdeti, addig ők a mosdónál fogat mosnak. Nos, Áronunk ezt jól megfigyelte, egyik este fogta magát, felállt a fellépőre, mutatott a fogkeféjére majd a fogkrémre és mosta a fogát. (többnyire a fogkefét rágja). De azóta a fogmosás nála is a mosdónál zajlik. 

Hatalmas szókincse napról napra fejlődik. Nem csak főneveket mond, és többféle témakörben is "jártas". Felsorolás a teljesség igénye nélkül...

Gyümölcsök, ételek: Alma, beleértve a krumplit, szilvát, paradicsomot, a legtöbb gömbölyű gyümölcsöt is, de néhány napja mikor karalábét hámoztam, azt is lealmázta. Almán kívül: banán, szőlő (lőlő), meggy, tojás.

Cici

Innivalók: víz, tea, bor

Mondja, hogy finom (nem a borra, hanem ami ízlik neki). No az evése, ivása: pohárból egyedül gyönyörűen. evése: nem nagyon engedi a kanállal etetést, ennek van eredménye, a ruhán, a konyhában, levest egy pár falatig kanállal, majd kézzel...

Állatnevek: a kutya és a legtöbb hozzáhasonló négylábú még mindig vauvau, a mi kutyánkat nevén nevezi (Tala), cica  - de Sziamiau a Törpikés meséből miaumiau, ezen kívül gyönyőrűen mondja, hogy egér, dínó (díjjó - bátyja van, ide tartozik, hogy Andorunk pár hete tanította neki, hogy "nézd Áronka, ez itt szpájdörmen", nem tudom hogyan de sikerült neki kimondania, mármint Áronnak), hápháp vagy tacsa, és a mai napi állatkerti sétának hála majom, oroszlán (ezt nem tudom utánozni hogyan mondja), ló, madár, kígyó (gyogyó vagy valami hasonló), gólya.

Felszólító mód: addide  - ha ő adja akkor mondja, hogy tessék - teddoda, gyere, menjünk. Menés: egyedül fel a lépcsőn mászva vagy kapaszkodva állva, lefelé kapaszkodva állva. Ide, oda  - pl ha játékot dob a formabedobóba és mondja, hogy oda vagy be.

A hordozókendőt szereti, ha szeretné  hogy hordozzam, akkor előkeresi a szekrényből, kiveszi adja nekem és mondja, hogy hátira.

Tárgyak a környezetből: ajtó - egyébként rendmániás, az ajtónak mindig zárva kell lenni, megszólít mindenkit a nyitott ajtókért, ez a héten a papírírószerbolt nyitott ajtajára is vonatkozott, de sikerült meggyőzni, hogy azt  a néni nyitva akarja tartani. Tehát: virág, óra, (és még mondja hogy tik-tak), villany, autó hátizsák, papucs (papu), rádió, bohóc (bobó)

Emberek: Adrita, Andorta, Apa, (és Apó, Aputa is), Anya, (Anyu), mama, papa (papó), dédi, néni, bácsi (bábu), baba

Testrész: kedvence a láb (lábilábi), orr, fütyi

Egyéb: mi?, szia, halló, álmos (ám ezt el is mutogatja, dörzsölgeti a szemét), meleg (má ez ételre, tűzhelyhez kötődő szavakra), szia,

Mentális...: pisi, kaki, bili. Büdös...Ismeri, mondja, de köze nncs a szobatisztasághoz. Bár tegnap meglepett engem és a nagyszüleit. Mondta, hogy kaki és a kezét a fenekére tette. Nosza, előkerült a bili, de nem volt eredménye.

Nem. Halljuk gyakran.

És egy új szó, aminek a jelentését nem tudom: aminya. Először azt hittem, hogy kamion, mert épp autókkal játszottunk, mikor először hallottam és nagy előszeretettel használta. Próbáltam javítani, hogy nem kamion, hanem ami épp volt, de csak ezt a szót mondta. Aztán nem csak az autókra hanem másra is. Azóta megfigyeltem, elég általános ez a szó, mindenre ráhúzható és talán olyan mindent helyettesító szó, amit nem tud megnevezni. Vagy épp kérdés, hogy mondjam meg a nevét.

Egyébként folyamatosan beszél.

 

 

 

 

 

 

Szerző: gneke  2009.09.13. 00:48 2 komment

Címkék: fejlődés beszéd áron

A bejegyzés trackback címe:

https://gaaa.blog.hu/api/trackback/id/tr951378239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PBea · http://pappb12.freeblog.hu/ 2009.09.14. 11:38:35

Kis ügyes Másféléves fecsegő tipegő:))) Matyinak is vannak általános szavai, ami mindenre jó:)Én meg találjam ki, hogy épp mit szeretne:)

Napocska77 2009.09.14. 22:20:57

szia!
Nagyon nagyon ügyes Áronka. Jó eszű kisgyerek, mint a testvérei.:-)
Annyira csodálatos ez az időszak, mikor minden nap tanulnak valami újat.
Én is nagyon élvezem!
süti beállítások módosítása