21 hónaposunk legfrissebb szórakozásainak egyike lett a tánc. Rádió! felkiáltással üzen, hogy kapcsolhatom be a mostani kedvenc cd-t, amire lehet táncolni. Csakhogy apával a tánc úgy zajlik, hogy apa vegye ölbe (szintén slágerszó: ölbe!) és forgassa, közben Áronunk meg hátravetett fejjel élvezi a szédülést. Már mondtuk neki, hogy az nem tánc, hogy cipelteti magát, a táncoláshoz a lábait kell mozgatni.

Sokat fejlődött, önállósodott ebben a hónapban is. A formabedobós-puzzleszerű játékokat egyre ügyesebben használja és némelyiket pillanatok alatt rakja ki, ez gyakorlatilag ebben a hónapban alakult ki, szinte egyik napról a másikra. Még mindig szereti a már említett Montessori torony alapú bohócos játékot és nagyon-nagyon előtérbe kerültek a könyvek is, még mindig a Boribon az egyik kedvenc, de van újabb népszerű könyv, ahol egy kisegér játékkacsáját kell megkeresni, na ez nagyon kedves, emlékszem  Adrikáéknak is volt hasonló könyvük ennyi idősen és rongyosra lett lapozva, százfelé szakadt a sok lapozgatástól. Rámutat, hogy melyik könyvet vegyem le, és azt szépen meg is nézegetjük.

Pakolásban is jeleskedik. Ha már Montessorit emlegetek és pakolást, akkor meg kell említeni, hogy szívesen pakolássza egymásba a konyhai tálakat, edényeket. Addig rendezi, míg sikerül csökkenő átmérő szerint elrendeznie.

És ha már torony...rendkívül szeret építőkockákkal játszani, egyre magasabb tornyokat építeni, meglepően jó a kézügyessége és amin igazán meglepődtem, hogy a Legoval a kicsi kockákkal tehát nem az ő kezébe való duplókkal is tud egymásrarakósat játszani, tornyot építeni. Egyre jobban  el tud mélyedni az önálló játszásban.

Játék...egyre többször a tesókkal, vagy a tesók játékaival vagy az ő szobájukban, de velem vagy én is legyek ott.

Mostanában kezdi érdekelni a rajzolás is, ebben egyértelműen Adrikára hasonlít, ő is ilyen kicsi korában kezdte, Andorka nem szeretett és talán még most sem szeret rajzolni.

Színek. Nem a nevük szerint válogat, hanem azserint, hogy kihez tartozik. Színes pohárkészletünknél figylete meg, hogy Adrika a rózsaszínt kapja, Andorka a kéket, stb, nálam leginkább a sárgát látja, tehát levonta az általános következtetést és bármilyen sárga tárgyat lát az anyáé A nevét nem mondja a színeknek, illetve lilát mond, de nem a lilára, gondolom maga a szó tetszett meg neki.

Számok...Adrika és Andorka ennyi idősen szépen elszámoltak tízig. Áronnal is próbálkozunk:-). Már sokszor tudja hogy melyik szám után mi következik.  A héten például.töltött káposztát evett egyik nap, és megemlítettem, hogy de ügyes, hisz megette mind, ami a  tányérjában volt mind a kettőt. Amint meghallotta hogy kettő, rávágta, hogy három, mert a kettő után a hármat hallja.

Pakol... a ruhásszekrényben is. Próbálkozik az egyedül öltözéssel, sapkát szereti felvenni, imádja a kesztyűt (nem tudom leírni hogy mondja) és a sálat ami még mindig spanyolos kiejtéssel egyszerűen csak lál. A mamuszt nem szereti, de a szobacipőjét igen, egyébként kezd válogatós lenni a ruhákat illetően, hogy mit szeretne felvenni és mit nem.

Kevés szó van, amit nem költ át, gyakoriak a "p" betűvel kezdődő szavak, ha már a ruháknál tartunk a póló-pulci-pulóler hármason kívül a patta vagy tapta (sapka) és a picő (cipő) is azzal kezdődik, bár a zokni például nocci névre hallgat. És a fiú is piú. Testrészek közül is van sok "p-2 betűvel kezdődő, úgymint peje (feje), püle (füle), de a szemére azt mondja: memem - és dörzsölte, jelezvén, hogy álmos.

Alvása...nos a napközbeni alvás elég érdekes, gyakorlatilag babakocsiban és friss levegőn. Mai nap meg is ijedtem, több mint 3 órás alvást produkált, bár a héten benn a szobában, ágyon is képes volt egy hosszabb alvásra napközben.

Evés...itt is a nagy önállóság jellemzi, néha a fejemet fogom a rendetlenség láttán és a naponta többszöri átöltöztetés sem ritka. Folyadékot kér, vizet vagy teát, aztán kiborítja, magára vagy szerez egy másik poharat és átönti abba, látja hogy mi is kiöntjük a vizet a pohárba, ezért ő is a bébiitalos üvegből önti ki a poharába illetve mellé. Levesevés...előbb kiszedi a sűrűjét kanállal és/vagy kézzel majd megissza a levét, ami ugye nem pohárból történik, tehát nagyrészt a ruhán landol.

Nem...másik slágerszó. Pár napig a következő kombinációban hangzott: nem de. Ugyanis Áron mondja valamire hogy nem, (mindegy mire kérem, menjünk, enni, sétálni, öltözni ) amire én rámondtam, hogy de. Nyilván azt hitte ezek összetartozó szavak, pár napig együtt használta őket. Mulatságos volt és aranyos.

 

Szerző: gneke  2009.12.11. 00:30 Szólj hozzá!

Címkék: játék fejlődés áron

A bejegyzés trackback címe:

https://gaaa.blog.hu/api/trackback/id/tr951589539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása