Ígértem hogy erről is írok, mi mindenre kellett eddig pénzt kiadnunk, miután végre ma egy hónapja telizsákkal érkeztünk az első tanítási napra.

Az első tétel az étkezés. A legevidensebb dolog, hogy kérjük a napi háromszorit. Helyben főznek, nem porból készült levest, tápláló, gyerekek igényeinek is megfelelő. Gyerekenként 6901 ft/hónap, 50 % kedvezménnyel...Ez kb kétszer annyi, mintha nem helyben főzött lenne, de megéri.

Mindkét gyermek jár külön tornára, 2400 ft/hó, 5000 forintból végül 700-at kaptunk vissza, gondolom 10% kedvezmény lehet amiatt, mert egy családból ketten is járnak? Azóta sem kérdeztem rá, majd kiderül e hónapban.

Iskola minden diákja bead 500 forintot fénymásolási költségre. No comment.

Osztálypénz mindkét gyereknek 5000 forint, Adrikának tavaly félévre volt elég, Andorék egyelőre egy tanévre szedték, majd látjuk.

Színházbérletek: kétféle is van, egy bábszínház és egy másik, egyik 2700 ft/fő,  a másik 1500 ft/fő, és már volt is előadás Andoréknak, tehát ezzel sem várhattunk októberig...

Lesz a sulinak egyenpólója, nem kötelező venni, de úgy hangzott el a szülőin, hogy ha egy gyereknek lesz az osztályból a többinek is kell...1200 ft/póló, bár ezt még nem fizettük be. Gondolom ha kész lesz szólnak.

Múlt hét pénteken almaszedés volt vidéken, busszal mentek, buszköltségre 700 ft/gyerek, költőpénz maximálva volt 500 ft/gyerekben. Ez utóbbit nem használtuk ki teljesen, illetve a gyerekek zsebpénzéből ment. Hülyeségre nem áldozok.

Matekversenyek sem ingyen vannak, az egyik amelyikre mindkét gyerek jelentkezett és olyan levelezősféle feladatmegoldás, 1700 ft/fő. Adrikát beválasztották egy országos versenybe, annak díja 600 ft.

Zeneiskola, amiről azt hittem ingyen van, mert nem tudom hol élek: 7500 ft/félév, állítólag ezen is van 50 % állami támogatás,  október 3-ig befizetni, megtörtént. Tankönyvek rá 2300 ft volt, illetve lehetett koncertbérletet igényelni 1000 ft-ért. Ezen sokáig gondolkoztunk, hogy együtt megy a zenetanuló csapat, vagy a család is megy, azóta jött a visszajelzés hogy szülők is mehetnek, tehát ez még 3000 forint lesz mert kellene Andornak is szerintem. Mindegy, eddig ezzel kapcsolatos kiadásunk 1000 ft. Szeptemberben.

 Tappancs újságra előfizetés lehetett volna 400 ft/hó vagy 2000 ft/félév. Ez utóbbit választottuk.

Andorkának a tűzzománc anyagköltsége 2000 ft, ez egy évre szól. Nyilván ezt sem az utolsó hónapban kell fizetni.

Ami eddig nem volt: sakkszakkörre szeretne járni Andorunk, 1800 ft/hó, de ez majd októberben indul, drámaszakkör, melyre Adrika jár ingyenes, hittan ingyenes, de arra is van egy könyv, mely idén már 500 ft (tavaly 300 volt).

Aki ezt így összeszámolja több mint 60ezer (63402) forintnyi végösszeggel találkozik, de ebből nem mindent kellett kifizetni, (sakkszakkör pl még nem volt, póló sincs kifizetve) Sok minden nincs benne, amire  azt lehetne mondani, hogy erre nincs szükség, vagy ne járjon a gyerek külön tornára, ne jelentkezzen versenyre, ne tanuljon zenét, ne olvasson újságot...nem hiszem hogy ezt mindet meg kellene vonni tőle/tőlük.

Ingyenes okatás???? Ha...ha...ha...

 

Szerző: gneke  2010.10.01. 14:31 5 komment

Címkék: pénz iskola andor adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://gaaa.blog.hu/api/trackback/id/tr172337256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csilli81 · http://malibaby.freeblog.hu 2010.10.02. 17:05:55

Hol van már az ingyenes oktatás... De hiába kerül ennyibe, mégis kifizeti az ember, mert ugye a gyerekről van szó, és minden amit itt felsoroltál alapvetően jó, és hasznos nekik!! Olcsóbb meg sajnos nem lesz már semmi sem...

gneke 2010.10.02. 17:15:43

@Csilli81: Azért is írtam a végén és azóta még inkább elgondolkoztam rajta, hogy igazán felesleges tétel nincs is benne. Ráadásul a szakkörök helyben vannak, ha bármelyik sportegyesületbe mennénk minden drágább lenne, az időről nem is beszélve, mert még mindig az a legdrágább...kevés van belőle;)
A lehetőséget pedig meg kell adni, hogy többféle területen kipróbálják magukat, nem tudhatjuk mi lesz majd a kenyérkereső foglalkozásuk, netán a hobbijuk.

gneke 2010.10.02. 17:17:36

@Csilli81: Azért is írtam a végén és azóta még inkább elgondolkoztam rajta, hogy igazán felesleges tétel nincs is benne. Ráadásul a szakkörök helyben vannak, ha bármelyik sportegyesületbe mennénk minden drágább lenne, az időről nem is beszélve, mert még mindig az a legdrágább...kevés van belőle;)
A lehetőséget pedig meg kell adni, hogy többféle területen kipróbálják magukat, nem tudhatjuk mi lesz majd a kenyérkereső foglalkozásuk, netán a hobbijuk.

PBea · http://pappb12.freeblog.hu/ 2010.10.05. 08:06:45

Hát igen... egy barátnőm ugyanezt mondta, szintén 2 iskolás gyerekkel, hogy minden héten van valami amire be kell küldeni ezer, kétezer, vagy akárhány forintot.
És akkor még nem számolod a ruhát, amit a gyerek hord, mert kopottban, nemautósban már nem megy/mehet iskolába... gondolom én, mert már Máté sem vesz fel akármilyen pulóvert, pedig még nincs 3 éves.

gneke 2010.10.05. 08:30:07

@PBea: És nyáron nem szenteltem külön időt arra, hogy összeszámoljam mennyibe kerül mire elindul iskolába. De kb. ugyanennyi volt. Ruhákon kívül.
Igen a ruházkodás is más, mint az oviban volt, bár nem feltétlenül több, mert oda kinti váltó, benti váltó, kinti cipő, benti cipő ugyanez otthonra is. Itt inkább csak a minőségben van már különbség, inkább farmerek mint polárnadrágok kellenek. Az meg ugye drágább.
süti beállítások módosítása