Vége lett a nyaralásnak, rá pár napra megünnepeltük Adrika 13. születésnapját. Jött mama, és a sógorom, majd együtt a gyerekekkel mentek Dvárra. Több mint két hétig nyaraltak ott, illetve a Balatonon.

Mi eközben dolgoztunk, munka után tankönyvekért rohangáltunk. Elsős gyereknek ugyanis ingyen jár a tankönyv, csak abba írni nem lehet, így aztán az osztály úgy döntött, hogy megveszi mindenki a saját gyerekének, Adrika viszont középiskolás lett, vagyis olyan tárgyakat tanul, és azt, ami az érettségihez elengedhetetlen, vagyis úgy döntöttem megveszem neki a tankönyveit( az ének kivételével, valamint a földrajzról gondoltam még, hogy talán nem annyira érdekli és érettségihez sem fogja választani). Hát szép kör volt, de szeptember elejére meglettek a könyvek, füzetek, indulhatott a tanév. Közben persze értük mentünk Dvárra, és még pár napot ott is töltöttünk, de utána már tényleg csak egy hét volt a sulikezdésig. ott ért minket a hír, hogy Adrikának, mint leendő elsősnek kötelező a városi évnyitón is résztvenni, vagyis a 31-re tervezett iskolával ismerkedős délutánra ünneplőbe kellett menniük, majd az osztály együtt ment a városi évnyitóra.

Ha lúd legyen kövér! - Eddig nem voltunk évnyitón, most az idén rögtön kettőn (hármon). Egy órával később Áronék évnyitója kezdődött. Az általánosban eddig nem volt, most hogy összevontak három egyetemi intézményt, így most először keleltt mennünk évnyitóra. Illetve voltunk mi már eddig is, de csak az elsőön, mert elsősöknek szeptember elsején a sulijuk kedveskedik egy kis műsorral, amire ünneplőben kell menni. És mivel nekünk most lett elsősünk, így szeptember elsején vittem műsorra- szerencsére már nem  kellett ünneplőbe mennie. nem úgy, mint Adrikának, aki a gimiben is volt évnyitón, szeptember elsején, mint minden rendes gimnazista, nekik az előző napi ráadás volt, mint gimit kezdőknek a város főterén, extra kánikulában...

Mindezek előtt vasárnap Áronka elsős osztálya találkozott a város egyik játszóterén, legyen egy ismerkedős délelőtti program. Amire sajnos épp a két tanítónéni nem tudott eljönni. de a délelőtt jól sikerült.

És megkezdődött szeptember elsején az iskola, ami nekem hagyományosan egy szabadság kivételét jelenti évek óta. Szokatlan volt, hogy nem mint málhás szamár érkezünk, Áronkának mondjuk volt csomagja, de viszonylag hamar megüresedett minden. A délelőtt jól és gyorsan eltelt, kezdődött imádott délutáni program: zeneiskolai időpontegyeztetés. Nos, a szolfézs eddig az általánosban volt tartva, de most már csak a kicsiknek van ott, vagyis Áronkának szerencséje volt még, neki ott van. Adrika ötödikes lett szolfézsból, amikor az már nem kötelező és mi éltünk is ezzel a lehetőséggel. Már csak Andor maradt, akinek a szolfézs alóli felmentését egész egyszerűen kiharcoltuk. Cserébe a nagyok kiszenekarban játszanak, és a hegedűórájuk pedig koradélután van, amire már nem kell őket kísérni. csak Áronnak van délután, őt még pár évig vinni fogjuk.

Kb két hét alatt össze is állt az időbeosztás, ami persze azóta még módosult. Van ugye  a plusztesi, amit nem árt kiváltani. Adrikának szerencsésen sikerült a suliban atlétikát választani, Andornak a héten indul a foci. Nagyon rossz, nagyon késői időpontban, de megalkudtunk. Áront is kiválasztották kölyökatlétikára valami tehetségprogramban, de neki még a suliidőben van a foglalkozás, őt csak a hegedűre kell külön vinni. Sakkot választott még, ami szintén októberben fog indulni. Adrikát beválasztották énekkarba. A nagyoknak elég zsúfolt lett a napjuk, Adrikának a keddje olyan, hogy este fél hatig egyik helyről a másikra rohan.

Volt már szokásos családi főzős délután Andor osztályának. És tegnap Adrika osztályának is volt ismerkedős délutánja, ami szuperül sikerült. Osztályfőnöke találta ki, a szülőin vetette fel, hogy legyen-e ilyen és persze hogy szerettünk volna. Családostul bezsúfolódtunk egy nagy terembe, mindenki hozott sütit, innivalót, az volt középen, gyerekek álltak a táblánál, mi szülők, kistesók két sorban körben székeken ültünk és egyenként be lett mutatva mindenki - nálunk persze én mutattam be a családot. Aztán szabadon beszélgettünk, ami jó is volt, mert pl nekem is egy volt osztálytársam ott van az apukák közt, és kiderült, hogy Attilának egy volt évfolyamtársa is ott volt az anyukák közt - nyilván a gyerekek nevéből nem derül ki, hogy az anyukájuk ki, de ő sejtette, hogy G. vezetéknévvel még nem találkozott, tehát ő sejtette, hogy Adrika apukája az ő volt évfolyamtársa. Kicsi a világ. Másik érdekesség volt, hogy kb 8 vegyész volt az osztályban, egy idő után az volt feltűnő, hogy mindenki az. És az egyik osztálytárs nagypapája is, aki épp ott volt és aki annyira szórta a hallgatókat az egyetemen. Rossz emlék.

Adrikával kapcsolatban muszáj megemlítenem, hogy nagyon jó az osztálya, már van nagyon klassz közösség, neki  eddig csak ötösei vannak és amelyik tárgyból tudás alapján vannak kettéosztva, csoportbontásban, ott ő  az erősebbik csoportban van. Pl angolból , illetve infóból lettek a felvételi eredményeik lapján szétosztva.

És Áronka. Ahogy vártuk. Nagyon ügyes órákon, de a magatartása nem makulátlan. Napocska jel eddig minden héten lehullott, hol olyan miatt, mert csúnya szót mondott órán, hol olyan kevésbé fontos dolog miatt (számomra ez nem bűn), hogy ebéd közben beszélgetett. Náluk egyelőre csak tesiből tudom, hogy kiválasztás volt tehetség alapján, majd meglátjuk matekból is sikerült-e neki. Azt októberben fogjuk megtudni talán.

Tegnap egyébként ők is jól érezték magukat Adrika osztályával a gimiben, és Andor is a héten kedzte a felvételi előkészítőt ugyanott, mint Adrika. Meglátjuk, hogy ő jövőre hol kezdi a tanévet, a felvételit viszont azt hiszem mindenképp megpróbáljuk, de nem ebben a suliban.neki ezt erősnek tartom.

dsc_0267.JPG

dsc_0270.JPG

dscn0638.JPG

dscn0660.JPG

dscn0652.JPG

dscn0646.JPG

dscn0650.JPG

Szerző: gneke  2015.09.26. 21:31 2 komment

Címkék: iskola gimnázium andor áron adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://gaaa.blog.hu/api/trackback/id/tr107839226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PB 2015.09.28. 08:41:57

Szépek a gyerekek!
Nagyon jó tanévet kívánok Nektek!

Mi is még sakkozgatunk, hogy mi fér bele, mi nem, mit szeretnének, októbertől nálunk is nagyüzem lesz.

Ez az ebéd közbeni beszélgetés Mátééknál is főbűn. Én ezzel nem tudok azonosulni, mi szoktunk beszélgetni evés közben, mert mikor máskor. De Máté is kapott erre tavaly barna x-et.

gneke 2015.09.28. 19:19:22

@PB: ez utóbbiról nekünk is hasonló véleményünk van. De pl akihez angolra járunk külön, ő is ott tanított suliban, ő sem érti. Egyrészt, mert tényleg otthon is beszélgetünk. Másrészt, mert két széksorral arrébb a tanárok ugyanezt csinálják - beszélgetnek egymással. És én még hozzáteszem, hogy ezzel nem zavarja az órát, miért ne beszélgessen? Egész nap fegyelmezve vannak, olyankor kicsit kikapcsolódhatnának. Ha csak beszélget, az nem bűn, ne játsszon az étellel, ne fenyegesse a társát a késsel - az már más helyzet.Épp ezért mi sem vesszük azt a figyelmeztetést komolyan, amit ezért kap.
süti beállítások módosítása