Képekben már megtettem, most jöjjön a szöveges része.

Mégiscsak tankönyvi eset lett, megtanult járni. Ez egy hosszú folyamat volt, az első bizonytalan lépést egyedül 02.21-én tette meg, majd lett egyre több lépés. A fordulópontot én múlt csütörtökre teszem, amikor délután még egyből elesett ha véletlenül félrefordította a fejét, de estére már szépen rájött a cseplines lépés titkára,és meglepve tapasztaltuk, hogy már járás közben képes irányt is változtatni, megfordulni. Bár még mai napig sem kizárólag kétlábon jár, a mászás még eléggé uralkodó, de azért csak sikerült:-)

A mászása jónéhány hónapos múltra tekint vissza, sőt ősszel már a lépcsőn is megtett mászva egy fokot, de ezt azóta szépen  el is felejtette.

Szintén nem tapasztalom már azt sem, hogy a fejét rázva mondogatja, hogy nem-nem, pedig ez irtó jól állt neki, jókat nevettünk, mert látszott, hogy akkor használja, amikor a szitu is megengedi.

Próbálok a szájába nézni, azt hiszem ott a nyolcadik fogacska is egy vékony fehér csík formájában.

Az evés...úgy néz ki mégiscsak jóétvágyú gyerek, ezen is sokat gondolkodtam az elmúlt hónapokban, néha jobb étvágyú volt, néha kevésbé, de azt hiszem, csak ilyen események zavarják meg, mint pl. fogzás az evésben. A súlya kb 8700-8800g, 72-73 cm körül van.

A kanál  - egyrészt játszóeszköz, anyukáméknál a kedvenc szórakozása a kiskanalak kipakolása, volt már rá példa, hogy az egyik ezek közül az alvókája is lett:DDD

Mostanában azt veszem észre, hogy szeretne egyedül enni, kanalazni, no, még ehhez én nem találom túl ügyesnek. Az önálló evés viszont nagyon megy neki, mármint ha kézzel fogható darabokról van szó - így hát igyekszek ilyesmiket varázsolni elé. Érdekes a darabos ételek bevezetése szinte egyik napról a másikra ment, még olyan 10 hónapos kora körül is a botmixer volt az alap konyhai eszköz a kezemben. Voltak emlékeim,hogy a tesók hamarabb ettek darabosakat. Talán ez rajtam is múlt, óvatosabb vagyok a hozzátáplálásban, hiába harmadik gyermek. Igyekszek betartani a szabályokat, így a tejtermékek bevezetése gyakorlatilag e hetekben kezdődött, néhány hete a reszelt sajttal - és talán ennyi. Ma a túrónak nem volt sikere.

Az evéshez tartozik az ivás is és az anyatej. Ezeket már kérni is tudja. A cicire "szisz-sz" elnevezést használ, az ivásra, tehát ha inni akar, csak sima hosszú "ssz". Ha igazán szépen akarja kifejezni magát, akkor az általa mondott szavakból a maga egyszerű mondatát is megalkotja: "ányá, ádá, szisz-sz". Használja a családtagok megnevezését, apa, mama, papa, baba, és én már a tesók nevét is véltem felfedezni néha, persze nem olyan szabályosan:-).

Az addide és a gyere is alapszókincs.

Állathangok közül még mindig a vau-vau a kedvenc, még mindig "eper" a könyv, de az almát is mondja.

Kedvenc játéka: ledobálni mindent, pl. az etetőszékről, ki a járókából, bár itt egyre ritkábban van, tényleg csak szükségmegoldás, pl. vasalás idejére teszem be. A fiókok húzogatása, kipakolás-bepakolás, ütögető mozdulatok gyakoriak.

WC közelében nem jó egyedül hagyni, mert szeret belenyúlkálni, a felbontatlan szappanokat is szereti, a vizes palackot. Ez utóbbit főleg G.mamáéknál.

Egyébként még mindig az egymásba-egymásra pakolható kocka (pohár) a kedvenc, ez engem mindig lenyűgöz, hogy ez az egyszerű játék már a harmadik gyermekemnél tartozik a legnépszerűbb játékok közé, így egyéves kor tájékán.

Testvérei nagyon szeretik, említésre méltó, hogy mint fiúgyermek, Andortól rengeteg dolgot tanul, de ezeknek nem mindig örülünk feltétlen. Adrika is nagyon lelkes, ha kisöccse fejlődéséről van szó - az oviban mindig beszámol a fő fejlődési ugrásokról. Andor egyszerűen imádja. Azért megkérdeztem Adrikát, (aki egy éve még olyat mondott, hogy ha tudta volna hogy öccse lesz, nem simogatta volna annyiszor anya hasát), hogy örül-e hogy kisfiú lett. Határozott igen volt a válasza.

És magamat is említve: természetesen anyaközpontúság jellemzi a kis egyévest.

 

 

Szerző: gneke  2009.03.12. 21:42 3 komment

Címkék: játék fejlődés fogzás áron

A bejegyzés trackback címe:

https://gaaa.blog.hu/api/trackback/id/tr87998920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RKriszta 2009.03.14. 22:45:44

és itt is..
Nagyon Boldog szülinapot kivánunk!!! Gratula a járáshoz, a cimbid erről még álmodni sem mer. :-.)

PBea · http://pappb12.freeblog.hu/ 2009.03.15. 09:40:35

Szerintem nagyon ügyes kis 1 évesed van:)

gneke 2009.03.15. 12:47:01

Kriszta, Bea: harmadik gyerek, tényleg "húzzák" a tesók. Én sem hittem volna, de ez nálunk bejött. A ti egyévesetek, 15hónaposotok is nagyon ügyes!
süti beállítások módosítása