És most nem a vénasszonyok nyarára gondolok, hanem ami legutóbb volt, és alig írtam róla.

A fiúk táboros hete után egy sakkhét jött volna, ha ki nem derül előtte két héttel, hogy nincs elég jelentkező, így elmarad. Andor már háromszor volt, Áronka egyszer, tavaly, sajnáltuk, hogy elmarad, de végül így is megoldódott az a hét. Készültünk gőzerővel a nyaralásra.Ami most először volt külföldi út nekünk, nem olyan, mint eddig - négycsillagos hotel, mindent magyarul, ungot-berket bejárva a környéken...A gyerekek már régóta vágytak a tengerhez, illetve nem fogom rájuk, mert én is vágytam és szerencsésen jött ez idén össze,mert egy igazi kánikulai héten sikerült víz mellett lennünk.

Munkahelyünk révén jutottunk el olyan jutányos áron, amit kár lett volna kihagyni - bár rengeteg jelentkező volt rá, de  mi már olyan régen ott dolgozunk, ráadásul mindketten, hogy igazán nem is jutott eszembe, hogy nem kaphatnánk meg a beutalót. Egy pár nappal csúsztattak csak ahhoz képest, amit mi kértünk, de végül jól jártunk, mert szerdától-szerdáig voltunk, nem szombattól szombatig.

És hogy hol? Horvátországban,  a dalmáciai Zadarban, illetve mellette egy kis faluban, Kosinóban,.Egy gyönyörűen és jól felszerelt apartmanban, két utcányira a tengertől. Hogy miért volt szerencsés a szerdán kezdődő turnus? gyakorlatilag a Balatonról 5 óra alatt tettük meg az 500 km-t, míg a szombaton indulók akkora dugóban mentek, hogy Debrecenből 12 óra alatt értek le, mások Pestről indultak és úgy volt 13 óra.

Mi régóta úgy terveztük, ha majd megyünk a tengerhez, vagy anyósomtól indulunk, szintén a Dunántúlról, vagy a Balatonról. Ez utóbbit tettük, két nappal korábban lementünk a Balcsira, és már ott megkezdtük a strandolást. Régi vágyam is teljesült egy finom éttermi vacsorával, a bszemesi Kistücsökbe régen vágytam már elmenni.

És akkor Horvátország. Nem vette el a kedvünket a külföldi nyaralástól, ezt kijelenthetem. Szerencsés utunk volt, klassz szállásunk, és amitől féltünk - "nagyon drága ország" annyira nem tapasztaltuk. Lehet azért is, mert eléggé felszerelve érkeztünk, talán azért is, mert Zadarban ugyanúgy megtaláltuk az Interspart, mint ithon is szoktuk, vagy azért, mert kivételesen most nem járkáltunk olyan sokfelé? Mert most valóban nem. Míg máskor, itt Magyarországon csak épp a szállodában nem tartózkodunk,  de a környéket bejárjuk, most csak Zadarban voltunk, igaz ott háromszor is, illetve egy másik közeli kisvárosban, Ninben. 

Zadar óvárosát mindjárt másnap meg is néztük, be is jártuk, még egy hajóút is volt, egy kis sétahajókázás a sziget körül, e-guide-dal, magyarul hallgattuk a város nevezetességeit. Pokoli hőség volt, egyébként végig, míg kinn voltunk.

Két különleges dolog van Zadarban, az egyik a tengeri orgona, a másik a Nap üzenete. A tengeri orgona végülis 35 lépcsőt jelent a tengerparton, ami alatt lyukak vannak fúrva, és a víz és szél hatására különböző hangmagasságokat ad ki, tehát kellemes zene szól. (olyasmi , mint a harang kongása). És ott néztük este a Naplementét, többször is, mert tényleg gyönyörű, van akik szerint a világon a legszebb ott a Naplemente. A Nap üzenete épp a lépcsők mellett található, napkollektorok vannak,melyek összegyűjtik a nap fényét, és naplemente után bekapcsolva különböző színekben adják ki. ezek elég modern dolgok, és mindezek a város óvárosában vannak, melynek római kori jellege van. Bár még nem voltunk Velencében sem, de állítólag ott érezhettünk magunkat:-)

Nin városa is hasonló, csak sokkal kisebb, olyan picike a városközpontja, hogy egy óra alatt bőven be lehetett járni. Nin mellett viszont homokos a tengerpart, a világ 10 legszebb strandja közt tartják számon. Érdekes módon a gyerekeknek akartunk kedvezni az igazi homokos tengerparttal, de érdekes módon nekik a Kosino parti sziklás, kavicsos tengerpart jött be. Rengeteget fürödtünk, szép barnán jöttünk haza. Egy esősebb reggel volt, vasárnap arra keltünk, hogy esik az eső. De délelőtt már fürödtünk, a hajnali esőnek nyoma nem volt. Rengeteg élmény mellett számos kaviccsal, kagylóval, jöttünk haza valamint hoztunk tengeri sünt, tengeri rákot, tengervizet és tengeri homokot is.

dscn0548.JPG

dscn0558.JPG

dscn0570.JPG

dscn0578.JPG

dscn0584.JPG

dscn0596.JPG

dscn0589.JPG

dsc_0168.JPG

dsc_0171.JPG

dsc_0173.JPG

dsc_0177.JPG

dsc_0185.JPG

dsc_0201.JPG

 

dsc_0205.JPG

Szerző: gneke  2015.09.26. 20:49 Szólj hozzá!

Címkék: család nyaralás nyári Horvátország Zadar

A bejegyzés trackback címe:

https://gaaa.blog.hu/api/trackback/id/tr57838990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása