Nem nagyon szoktam recepteket közölni ebben a blogban, de most kivételt teszek, mert egyik kedves olvasóm kérdezte egyik előző posztomhoz: milyen az a borkrémleves?
A recept nem saját, azt már nem tudom megmondani, hogy tavalyi vagy azelőtti konyhai receptes falinaptár közölte-e, kivételesen azon ételek egyike, amit el is készítettem és finom is lett, sőt többször elkészítve sem untunk rá és még el sem rontottam:-)
A hosszú bevezetés után tehát következzék a Tokaji borkrémleves elkészítése:
Hozzávalók:
6 dl Tokaji édes Szamorodni, 4 dl víz, 2 ek cukor, 1 citrom, 1 db egész fahéj rúd, 2 db tojás, 1 ek porcukor, 1 cs vaníliás pudingpor, 2 dl tejszín, 2ek szárazon pirított szeletelt mandula.
Elkészítés: A bort a vízzel együtt fazékba öntjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját, az egész fahéjat, és felforraljuk. Közben a tojásokat kettéválasztjuk, majd a fehérjéket habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, és evőkanállal a forró borba szaggatjuk. A habok egyik oldalát fél percig főzzük közepes tűzön, majd megfordítjuk és a másik oldalukat is fél percig főzzük. Ezután a borból kiszedjük a hablabdákat, majd a tojás sárgákat, a vaníliás pudinggal, kevés vízzel simára keverjük és kevés forró levessel elkeverve a borleveshez öntjük. Közben folyamatosan keverjük, és ha felforrt a tejszínhez is adunk kevés forró levest, elkeverjük és szintén visszaöntjük a leveshez. Most már nem főzzük tovább, lehúzzuk a tűzről, majd tányérokba merjük, ráfektetjük a fehér tojáshablabdákat és megszórjuk kevés pirított szeletelt mandulával.
És akkor a változtatások, mert nincs recept amihez egy háziasszony ne nyúlna hozzá...
1. Nem feltétlenül Szamorodniból készítem, készült már Aszúból és Sárgamuskotályból is. Sőt a legutóbbi Furmintból.
2. Nálam sosincs otthon egész fahét, így őröltet szórok bele.
3. Tojáshab készítés: mióta valahol olvastam igazi gasztrobloggernél, hogy mikróban készíti a hablabdákat azóta én is úgy készítem. Egy tényér szélére szaggatom, majd a tányért be a mikróba és olyan 45-60 mp alatt el is készül. Nekem a borban, tejben főzés sosem ment, a madártejnél is mindig összeesik a hab.
4. A mi mikrónkon van crisp funkció, így a szeletelt mandulát ott pirítom.
És így nézett ki legutóbb, tányérokba merve:
Utolsó kommentek