Áronkát elvittem ma a kétéves státuszra, megmérettetett, mégpedig 11 kg-nak (saccolva...) és 83 centinek, hát nem lesz egy nagy felnőtt, de ezt sejtettük is, amint magunkon végignéztünk. Válaszoltam még jónéhány kérdésre, de hamar végeztünk.

Muszáj leírnom, maradjon meg, ne csak az idővel szépüljenek meg az emlékek: hihetetlen, mennyire nyugodt, türelmes kisfiam van, szépen megült egy széken, aztán ölbe vettem, ahogy érkeztek a többi kismamák, szépen nézelődött, mosolygott a kisebb babákra (ja, ez is hihetetlen, de mindenki fiatalabb volt, mint ő...mármint olyan furcsa, na), majd bementünk egy boltba, szépen állt mellettem, aztán mentünk a kocsihoz és nem kell rászólni, hogy maradjon mellettem, nehogy kiugorjon egy autó elé, hazaérünk, szépen megvárja, míg nyitom a kaput, nem bóklászik ezerfelé. Jóérzés, örülök, hogy ilyen.

Többször írtam már, hogy nagyon szépen beszél, de nem mondókázik, nem énekelget. Bár tetszik neki, ha én énekelek (ízlés dolga...), figyel ha verselek, mondókázok és a könyveket is szereti. Hagyományos mondókákkal, dalokkal kezdtem, hóc-hóc katona, boci-boci tarka, hinta-palinta, ilyesmikkel. Mostanában az a sláger, hogy mondja, hogy anya, malacot vagy kecskét és ilyenkor az "egy kismalac" illetve "kecske ment a kiskertbe" kezdetűt kell énekelnem. Naponta nagyjából többszázszor. Aztán beújítottam. Ugyanis az a gyerek, aki mindent mond nem létezik, hogy ne jegyezne meg pársoros mondókát...És bejött a tippem. Elkezdem a dalt, mondjuk  egy kismalac és ő folytatta: röf, röf (csak kétszer). Kipróbáltam így ami hirtelen eszembejutott vagy húsz verset, dalt amiket ismernie kell mert már sokszor hallotta és mindegyiket tudta. Ha túl sok időt hagyok, nem csak a sor utolsó szavát mondja el, hanem folytatja a következő sorral és a következővel. Ja, viszont csakis prózában nyomja, tehát a dalokat sem énekli, hanem elmondja.

Másik aktuális sláger: a színek. Érdekes egyik gyerekem sem fokozatosan tanulta meg őket (egyszere előbb két színnel kellene kezdeni, majd egy harmadikat hozzávenni) hanem egyszerre mindet. Érdekes, hogy a leghamarabb a pirosat ismerik meg a gyerekek, na nálunk ez nem jellemző, Áron pl a szürkét ismeri fel szinte a legbiztosabban.

Könyvek. Egyre jobban szereti és én ennek nagyon, de nagyon örülök. Már kedvencet sem tudok megnevezni, mert mindegy, hogy melyiket olvassuk, ami a keze ügyébe kerül azt nézzük. Még pár hete csak egy pár sort olvashattam mondjuk mesékből, mert a képek kötötték le a figyelmét vagy pár sor után továbblapozott, most már szépen végighallgatja a történeteket.

Andorunknak befejeződött a logopédia. Ma este olyat kezdtünk játszani, (nem játéknak indult) hogy mondtam neki, hogy mielőtt elkezdődött a logopédia nem azt mondta, hogy Piroska néni hanem hogy pijoszka néni, vagy nem azt mondta, hogy kecske, hanem kecke, vagy nem azt mondta hogy sas, hanem szasz. Erre ahogy ezt a mondatot elmondtam, teljesen utánam mondta. Aztán ezt játszottuk, hogy régen mit mondott és most mit mond. Nagyon jó érzés hallani, hogy rendben van a beszéde, bizony alig egy hónapja még nagyon kétségbe voltam esve, hogy a selypítést nem akarja kinőni. Azért a versekkel teli kis füzetét nem rakjuk el túl messzire, muszáj lesz gyakorolgatni belőle időközönként, mert nem akarom hogy visszafejlődjön és úgy érzem még nem elég, ha véletlenül rosszul ejt valamit és kijavítom. Az utóbbi egy hónapban rengeteget fejlődött egyébként Andor, épp a minap számolgattam, hogy ha májusi lenne és hatévesen menne suliba, épp beérett volna szeptemberre. Persze ezzel most nem kell számolnunk, nem májusi és majdnem hétéves lesz szeptemberben, és az a pár hónap ami még hátravan még több javulást, fejlődést hoz majd.

Zene. Mint sok család mi is elmondhatjuk, hogy szeretjük, állandóan szól vagy mi magunk énekelgetünk. Vannak aktuális kedvencek. Mostanában nálunk  ezek szólnak. És ezek. Aranyosak a nagyok, ahogy kérik egy-egy sort énekelve a dalokból, hogy ezeket akarják hallani. Aztán táncolnak rá:-)

 

Szerző: gneke  2010.03.23. 22:33 6 komment

Címkék: család védőnő fejlődés beszéd logopédia andor áron

A bejegyzés trackback címe:

https://gaaa.blog.hu/api/trackback/id/tr281863858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cucka 2010.03.24. 07:26:00

Az uram -nevünkből kifolyólag- nálam a Pálinkadallal csörög. ;)

Érdekes, amiket írsz Andorról. Pl., hogy mért pont a szürke színt ismeri fel?! :o furcsák ezek a kisemberek.
Örülök, hogy ilyen nyugodt és barátságos kisfiad van. :) És nagyon jó volt olvasni az összefoglalódat. Hunor mennyire más... :o

gneke 2010.03.24. 13:08:38

@cucka: Ismerek nem nyugodt kisfiút én is;) ezért is öröm, hogy van egy nyugodt fiam, mert Andornál mindent azzal elintéztünk annak idején, hogy azért olyan mozgékony, mert fiú. Áron is mozgékony, de máshogy és itt inkább a nyugodtságról van szó.
Színek: Andort rendszeresen visszük szemészetre, mivel szemüveges és még nem tuti, de lehet hogy színtévesztő. Akkor pedig Áronnak is van rá esélye és nem akarok parázni, de már ez is eszembejutott, hogy esetleg nem megtanulta, hanem "betanulta" a színeket. De ezt nem tudom itt jobban megmagyarázni mire gondolok, miért gondolom.

PBea · http://pappb12.freeblog.hu/ 2010.03.26. 09:46:50

Jó kis dalok ezek, nem csoda hogy kedvelik a gyerekek:))))
Olyan mintha az én MAtyimról írtál volna.... a mondókákkal, dalokkal mi is így vagyunk, nem mondja, vagy csak a refrént, de mindig kéri, hogy "Anya énekli kakasosat, csigásat, nyuszisat, virágomot"stb... Ha megfeledkezik magáról, akkor 2-3 sort is elmond, de kérésre sosem.
A könyvekkel is így vagyunk, most már rövid történeteket hagy elmesélni, aminek nagyon örülök.
A színek közül képzeld, Matyi is a szürkét tudta először, mert a mi autónk is szürke, és a Papáé is, de szerintem ő csak betanulta a színeket, mert felismerni nem ismeri fel őket. De a védőnő szerint ezt csak 6 éves korára kell biztonsággal tudni, az iskolaérettség feltétele. Addig pedig van még néhány év hátra...
Andor nagyon ügyes, én is jártam logopédushoz, semmire nem emlékszem, hogy mit csináltunk, csak arra hogy szerettem oda járni, meg hogy tükör előtt beszéltünk.

gneke 2010.03.26. 11:52:35

@PBea: Régóta mondom,(írom) hogy hasonlóak Mátéval. A szürkét én is onnan vettem észre, hogy az autóknál egyértelműen felismeri, mondjuk nekünk is van egy szürke autónk (is).
Logopédiáról lehet írok majd egy kicsit bővebben, igen, tükör előtt ülnek és úgy mondókáznak. Érdekes minden gyerek szeret odajárni.
Színeket felismeri Andor is, már az ötéves státuszon is kérdezték, az kell az iskolajelentkezésihez nem a hatéves státusz eredménye, ez utóbbi egyébként idén tavaly jött divatba, mert Adrikánál még nem volt 2008-ban, Andornál már igen 2009-ben....A színtévesztés, ha van, az genetikai eredetű. Majd írok róla, de nem itt;)

Kendemami 2010.03.26. 18:39:10

Jó ízlésű kis lurkók :)) Nálunk a Quimby Ajjajaj menne folyton :)
Hát nem egyformák ezek a 2évesek, nálunk mennek a mondókák, a hintapalinta pl végig, és énekli is, de ha épp nem jut eszébe dalocska, költ egyet magának, egész nap dudorászik :)
És a piros volt nálunk is az első szín. Az is általános, hogy a kéket és a zöldet keverik? Mert mindkettő keveri/keverte. Szerintem mi is fogunk menni logopédushoz, Kende is eléggé selypít, ahogy az apukája is annakidején:)

gneke 2010.03.26. 21:48:39

@Kendemami: Az a Quimby dal is nagyon jó, mostanában azt is hallottuk párszor.
Ahogy ez már lenni szokott, mire megírok egy posztot már továbbfejlődnek a dolgok. Áron tegnap kezdte el teljesen magától mondogatni ismert verseit, dalait, elejétől a végéig, abban nincs változás hogy még mindig csak próza, semmi énekhang. Nálunk Adri volt az, aki 22 hónapos korára végigénekelte a cd-n lévő dalokat, de Andor is hamarabb kezdte a mondókázást, éneklést, mint Áronka. Itt most az a helyzet, hogy egyszerre fog vagy 30 dalt hirtelen végigmondani, de legalább nem lesz unalmas....
süti beállítások módosítása