Másnap reggeltől végülis napos idő volt, így cseppet sem bántuk meg, hogy nem hazafelé vettük az irányt pénteken az esőben, sőt utólag még mondtuk is, hogy szerencsés időben esett az eső, mert aznap, mikor utazunk mást nagyon nem tudtunk volna csinálni - bár ha nem esett volna akkor egy kis időre megálltunk volna fővárosunkban, valahol a Városliget vagy a Citadella vagy a Margitsziget vagy a Budavári palota közül választottunk volna. Ez most valóban elmaradt.

Na, de Balaton. Földvár. Első nap azért nem próbáltuk ki a vizet, nem is próbálta ki más sem, csak egy bátor vállalkozót láttunk, nagyon hullámzott és bár jó idő volt, strandoláshoz még nem eléggé. De például Áront a gokart érdekelte, első nap rögtön kölcsönöztünk is, rögtön hármat, mert mi igazán mazochisták vagyunk ám! Kb 5 perc nem telik el és már bánom hogy ezt miért tettem, mert nem hiszem el, hogy még akkor sincs nyugtunk, mikor jót teszünk. Az egyik arra megy, a másik a másik irányba, az egyik elől akar lenni, a másik is elől, egymás mellett nem férnek, ne menj neki másnak, vigyázz, kerékpáros, strandoló, futó, másik gokartos. Hát...idegenek is rájuk szóltak, maradjunk ennyiben, bár azt annyira nem tartottuk jogosnak - egy apuka szólt, hogy ejnye-bejnye miért nem kerüli ki Áron az ő gyerekeit, ami részünkről azért nem volt teljesen jogos ok  a panaszra, mert bár a két tesó egy gokartban nagyon tündi-bündin elvezetgetett, csak épp az út közepén, nem pedig az egyik oldalán, így ha valaki ki akarta őket kerülni, annak le kellett térni a fűre vagy akárhová. De hát nem ezen múlt mondjuk, hogy nem kerülte ki Áron (sem) őket.

Míg így elgokartozgattunk, sétálgattunk a keleti strandra, elvettem számtalan szórólapot - bár tudtam róla, hogy aznap van Halászati Nap és Sajt-és Bornapok is vannak, de azért egy kis infó, hogy kik lépnek fel nem árt. Ekkor vettem el egy olyan szórólapot, amelyen egy játékos városismereti túra, nyomozás is volt. Persze rögtön kedvet kaptam hozzá, de csak másnap mentünk kipróbálni. A lényege az volt, hogy egy kis füzetet kaptunk a helyi Tourinform irodában, abban volt megadva hogy honnan kell indulni, mit kell megkeresni Balatonföldváron és az infók alapján kitalálni egy gyilkosságról, hogy mikor történt, év, hó, nap, óra, perc, mi okból, ki tette és mivel ölt. Ehhez pl szobrokat kellett megkeresni, évszámokat, betűket műemléktáblákon, majd osztani-szorozni, összeadni és meg is volt a megfejtés, ehhez pedig mintegy másfél-két óra sétát ígértek. Hát igen,. Gondoltam Adrika rögtön partner lesz a játékban, hisz szereti a logikai doglokat, rejtvényeket és itthon is egyik kedvenc társasjátékunk a Cluedo (ugyanez, ki ölt, mivel, hol). Csakhogy Adrika meg nem nagy túrázó. Bár ez nem is túra, ezeknek az útvonalaknak nagy részét és többszörösét naponta megtesszük. De neki a városismereti játék akkor azt akarta jelenteni,h hogy nem lehetne-e a szobában megoldani:-) Nem lehetett. Így vasárnap délelőtt azt oldottuk meg, majd átvettük a nyereményünket, egy hűtőmágnest, két tollat és négy kedvezményre jogosító kupont.

A szórólapok közt volt a balatonszemesi Latinovits és a szárszói József Attila emlékházról is lap. Ezek közül mi most a szemesit néztük ki, át is mentünk másnap reggel. Előbb megkerestük a temetőben József Attila eredeti sírhelyét, majd az Emlékházba vettük az irányt. És itt említem meg, hogy ez volt az a másik múzeum, ami bár nem volt nagy, de sikerült másfél órát eltöltenünk a tulajdonképpen egy teremnek megfelelő helyen. Szép, nagy táblákon képek, versidézetek, életrajzi részletek, fényképek. Közben több helyen fülhallgató, amin keresztül verseket lehetett hallgatni. Azok is nagyon jól össze voltak válogatva, mert az egyiken pl a gyerekek által is ismert versek voltak - Az Altató, Mama, tehát a kisebbek is leköthették magukat. és voltak játékok, puzzle - összevágott kép J.A-ról, a tili-toli játéknak megfelelő játék, és voltak számítógépek, amin szintén voltak fényképek, dokumentumok, memóriajáték - keresd a párját, ahol J.A verscímek voltak "kettévágva" és a párjukat kellett megtalálni. tehát lehet ezt így is, hogy a gyerekek is szeressék, ne csak a száraz anyag legyen, mint egy tanulnivaló ott.  Volt egy másik épületben egy kis szoba, ahol korabeli ruhákat lehetett felpróbálni.

Meg kell említenem egy kis apróságot, amin viszont kiakadtam. Nem a múzeummal kapcsolatos. Belépőt fizetnék, kérdem, hogy lehet-e SZÉP-kártyával. Még senki nem fizetett olyannal .Semmi gond mondom, akkor fizetek készpénzzel. Áron még nem iskolás, neki nem kell jegy, csak a két felnőtt és a két gyerek, nézem az árakat, 1000 ft a felnőtt 500 ft a gyerekjegy. Családok esetén ebből még 20% lejön kedvezményként. Kapásból kiszámolom, hogy 2400 Ft, mondom is a belépőt szedő kislány helyett. Rám néz: pedagógus tetszik lenni, hogy így ki tetszik tudni számolni? (hát igen, mert láttam, hogy már fecnizik a számoláshoz). Mondtam, hogy nem és már el is kezdtem magyarázni, hogy hogy jött ki, de nem kellett, mondta, hogy elhiszi. A nyomozós játéknál szintén volt egy ilyen sztori az egyik adatnál 5 jött ki. Egy számot el kellett osztani az ötödrészével. Én előbb az értelmezésbe buktam bele, majdnem ez volt az egyetlen rossz megoldásunk, mert csak elosztottam öttel, utána mikor mondták, hogy elvileg nem jó, de hogy jött ki, akkor vettem észre, hogy rosszul értelmeztem a mondatot. Szerencsére rájöttem, meg el is fogadták volna, de mondta a hölgy, hogy neki elmagyarázták, de ő nem érti, nem volt sosem jó matekos.

A Balatonon aztán nem is mentünk más helyre, pedig lehetőség volt. Fürödtünk vasárnap és hétfőn és persze kedden mikor jöttünk haza akkor lehetett volna igazán strandolni már. Haza már csak ketten jöttünk, a gyerekek nyaralása ott folytatódott, mama átvette őket és még mindig tart. Hiányoznak.

Balatonföldvár 2014_8.jpg

Balatonföldvár, az Országzászló. Itt most voltunk először, pedig évek óta visszajárunk Földvárra, ehhez kellett a városismereti játék:-)

Balatonföldvár 2014_5.jpg

Az Országzászlónál van egy olyan rész, ahonnan lehet egyszerre látni a Balaton keleti és nyugati részét is. Az egyetlen "természetes" hely. Ez itt készült, itt épp keletre látni.

Balatonföldvár 2014_6.jpg

Keletre és nyugatra is

Balatonföldvár 2014_10.jpg

A Kwassai-sétányon szebbnél-szebb épületek, villák sorakoznak.

Balatonföldvár 2014_11.jpg

A Halászfiú a fesztiváltéren.

Balatonszárszó_1.jpg

József Attila sírhelye

Balatonszárszó_2.jpg

Ruhapróba:-)

Még leszünk a nyáron szabadságon és tervben van hogy jó idő esetén megyünk a Balcsira.

 

Szerző: gneke  2014.07.23. 19:54 Szólj hozzá!

Címkék: balaton család kirándulás nyaralás szünet

A bejegyzés trackback címe:

https://gaaa.blog.hu/api/trackback/id/tr276538735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása