Avagy itthon is áll a bál...
 
Bazár van megint a suliban. Évente egyszer-kétszer egy héten át árulnak mindenféle gyereknek tetsző, leginkább zsebpénzemésztő vagy szülői pénztárca fosztogató dolgokat. Karkötők, kitűzők, zsákbamacska, bőrnyaklánc és ehhez hasonló dolgokra kell itt gondolni.
Tegnap délután Andorunk úgy jött haza az iskolából, hogy vett egy kitűzőt. Csakhogy nála nem volt pénz, valakitől kölcsön kapott rá. Mindegy, ha már így történt nekünk csak az volt a kérdésünk, hogy kitől és mennyit, mennyibe került a kitűző?
Hát nem tudtuk meg. Bár több név is elhangzott és többféle összeg is, mégis tudatlanok maradtunk. Először is kölcsönkért B-től, vagyis az adott neki pénzt, mert ez ugye nem mindegy...Felhívtam B. anyukáját, hát tőle biztos nem kapott pénzt, mivel náluk sem volt pénz, ugyanis B is akart de a kocsiban felejtették a pénztárcát és megbeszélték hogy ma vesznek.
Az még előfordulhatott, hogy bár nem B adta a rávalót, hanem egy harmadik gyerek, de a pénz B közvetítésével jutott Andorunkhoz. Következő tipp: BB adta. Felhívtam BB anyukáját is telefonon, de ott sem jártam nagyobb sikerrel. Bár BB-nél valóban volt pénz, de annyi nem hogy abból kettő ilyesmi kitelt volna - bár az árát még mindig nem tudtuk meg. De talán K-tól kapott rá pénzt! K szüleit nem értem el telefonon, viszont elhangzott Andor szájából egy újabb név mármint akitől kölcsönkapott, így újra telefonhoz nyúltam és hívtam T anyukáját. T-ről tudni kell, hogy Adrika osztálytársnője, régi ovis csoporttársa, hát gondoltam annyit fog tudni segíteni, mint Andor. De itt is csak úgy jártam, hogy nem ő adta a rávalót.
Andor újra próbálkozott és még mindig azokat sorolta fel, akikről már kiderült, hogy nem volt náluk zsebpénz. Majd egy újabb rejtvény elé állított minket: Adrika egyik osztálytársától kapta a pénzt. Segítség 1.: lánytól. Segítség 2: rövid hajú. Gondoltuk ezen az úton el lehet indulni, majd azért hogy egy nyelven beszéljünk megkérdeztük Adrikát, hogy neki milyen haja van. A félhosszú hajú kislányunk határozottan kijelentette, hogy neki rövid haja van - így azért a kör bővült. Fél pillanatig az is megfordult a fejünkben - mármint apáéban és az enyémben, hogy Adrika adott pénzt az öccsének, de ezt határozottan cáfolta a lány, mi meg annyira tisztába vagyunk az ő jótestvéri viszonyukkal, hogy ezen tovább tényleg felesleges lett volna gondolkodni...
 
Ez a dolog egyik fele. De mennyibe került és mennyivel tartozik. Bár a gyerek kitűnően számol azért még vannak számfogalmi zavarai. A pénzhez meg nem is ért. Visszakapott állítólag 15 forintot, 3 db ötöst, azt akarta most megadni annak akinek tartozik. Nagy nehezen rájöttünk (számtalan kérdés után) hogy 150 forintot adott az eladónak és abból kapott vissza 15 forintot. Ma az apja adott neki 150 forintot, hogy fizesse ki annak akinek tartozik. De nem tudjuk hogy mennyivel és kinek. Mert este már nem tudta hogy délután mi történt.
Egyébként a tartozást nem pénzben kellett volna megadnia, hanem fociskártyában - ez a divat szeptember óta hódít a suliban, csak rövid időre zakkantak ki belőle, míg a peonza hódított.  Azt viszont nem lehet a suliba vinni. Semmikor, semmilyen körülmények között. Mármint fociskártyát, és ez most büntetés.
 
Mai napi update. Mentünk Andorért a suliba, sakkszakkörrel zárult a napja, volt idő várni rá. Nem töltöttük tétlenül az időt, találkoztunk pár osztálytársával és anyukájával illetve az eladóval, aki még ma utoljára árulta portékáit. Osztálytárstól megtudtuk, hogy Andor ma vett magának karkötőt (csuklópántot) és az eladótól megtudtuk, hogy a kitűző 150 forintba kerül. És persze rájött hogy mi vagyunk annak a kisfiúnak a szülei, aki tegnap úgy kezdte nála a vásárlást, hogy 5 forintért mit lehet venni, majd mindig egyre több és több pénzzel érkezett - tehát valószínű több helyről kapta, szedte össze a kitűzőre valót. Egyébként meg lettünk nyugtatva, hogy ezek a gyerekek nagyon jószívűek és sokszor egymást is meghívják egy-egy "zsákbamacskára" (100 forint).
Továbbá azt is megtudtuk, hogy ma egész sok mindent vásárolt Andorunk, elmondás alapján a többszörösét annak mint amit mi adtunk azért, hogy a tegnapi tartozását lerója. Itthon derült ki, hogy mi is kaptunk ajándékot (szerencsehozó elefánt, felfelé tartja az ormányát - nagy szükségünk volt már rá) továbbá  Adrikától tudtuk meg, hogy Andor elvitte az összes zsebpénzét. Így legalább ezentúl nincs mire költenie, mert mi ugyan mostanában nem adunk neki.
 
Adrika körül is voltak azért zűrök tegnap. Nekik ugyanis tegnap volt a farsang, ahol különböző játékokat nyertek egy-egy feladat teljesítésével. Ő is hozott haza egy szép nyakláncot, rózsaszín medállal, amit úgy lett, hogy  a barátnőjétől kapta egy hegyezőért cserébe amit ő  - mármint Adrika - a farsangon nyert.  De a nyakláncot szintén itt lehetett megvásárolni, 650 ft-ért. Gyanúsan jó vásárnak tűnt elcserélni egy nyert hegyezőt egy ilyen szép kis láncra, így nem is értettem, hogy a barátnőjének az anyukája miért vett a barátnőnek ilyen láncot, ha rögtön el is cseréli. Na mivel már úgyis benne voltam a telefonálásban gondoltam rendezem ezt a félreértést is, mire kiderült, hogy Adrika a saját zsebpénzéből vette a láncot. De legalább bevallotta, mégha nem is annyira önként és dalolva.
 
És ha már logikai feladat. Apa tegnap egy papírlapra felírt nekem néhány számot, munkahelyről hozta a feladatot, állítólag aki egy percen belül megoldja legalább 120-as az IQ-ja.
3 és  1  → 12
2 és  3  →  10
7  és 2  →  63
6 és 5   → 66
8 és 4  → 96
Kérdés: 9 és 7  →?
 
Nos, nekem is rögtön meglett a megoldás, de Adrikának is néhány másodperc alatt, mondjuk egy fél perc alatt. Lehet azért mert most tanulják a szorzótáblát? (vele nem számoltattuk ki, csak az elvét mondta meg)
 
 
 
 
Szerző: gneke  2011.02.25. 23:11 5 komment

Címkék: család iskola andor adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://gaaa.blog.hu/api/trackback/id/tr462691152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

redcomet 2011.02.28. 15:04:21

Hát ez nem semmi! Akár egy magánnyomozó-irodát is nyithatnál! :-)
A feladat annyira egyszerű, hogy BIZTOSAN nem kell hozzá 120-as IQ... vagy én vagyok túl okos?! :-)))

gneke 2011.02.28. 18:14:40

@redcomet: A matekfeladat rém egyszerű. Lehet a 120-as IQ-nál azt felejtették meg megadni, hogy hány éveseknek kell egy percen belül megoldani.
A nyomozósdi viszont számomra megoldhatatlan:D

PBea · http://pappb12.freeblog.hu/ 2011.03.01. 08:46:25

A matekpélda tényleg egyszerű:)
A nyomozósdihoz viszont kitartást!
Mondjuk én személy szerint nem helyeslem, hogy ilyen bazár van az iskolában. És akkor ilyenkor ezresekkel járnak a gyerekek suliba???? Aztán meg jönnek a híradóban a hírek, hogy több ezer ft-ot vettek el gyerekektől a nagyobbak-erősebbek....

gneke 2011.03.01. 10:07:06

@PBea: Akivel eddig beszéltem egyik szülő sem ért egyet ezzel a bazárosdival. Bárhol meg tudom venni nekik a bőrkarkötőt, kitűzőt, ha akarom, de így szinte kénytelen vagyok megvenni. Arról nem is beszélve, ha már akkora lesz, hogy tényleg zsebpénzzel fog járkálni. Erősen gondolkodok rajta,hogy egyáltalán ne legyen zsebpénzük, amire kell adunk nekik, de felesleges dolgokra ne költsenek. Hú, ezen lehetne most elmélkedni mi a helyes mi nem.

PBea · http://pappb12.freeblog.hu/ 2011.03.01. 10:51:10

@gneke: azt sejtettem, hogy nem a szülők találták ki, hogy ilyen legyen. Ez a zsebpénz dolog meg nehéz kérdés. Most annyira divat, hogy a gyereknek van zsebpénze, meg nem kap otthon uzsonnát, hanem vesz valamit a büfében, stb. Nem tudom hol van az arany középút. Nekem iskolás koromban nem volt fix zsebpénzem, de ha kértem valamire, akkor reális keretek között kaptam. Csak hát az sem lenne jó, ha azért cikiznék a gyerekemet, mert neki nincs zsebpénze, amikor pedig már mindenkinek van. De igazad van, az idők végeztéig lehetne ezen filózni.
süti beállítások módosítása