Tagadhatatlanul fiam lett másodjára is. Persze, persze, autózott ő eddig is, de az elmúlt hetekben nagyon feljött a kedvencek közé. Bár Ááonunk még viszonylag kis készlettel rendelkezik, de Andorka annál nagyobbal (és már mennyit selejteztünk is belőle!), így aztán lehet válogatni kisebb-nagyobb személyautó, vonat, mentőautó, mozdony , motor és egyéb járművek közül. És ahogy a kedvencekkel lenni szokott, valami mindig van a kézben, mindegy hogy evéshez készülünk, alváshoz, sétához.

Szintén Andorka kiskorából való egy leporellokönyv, kb. 10 cm-es oldalakkal, oldalanként egy-egy járművel (van egy gyümölcsösben is, a másik kedvenc...), amikről egyre többet tud magától is megnevezni, de aminek nem tudja a nevét, azra is rámutat, ha rákérdezek hogy mutassa meg.

Spanyolul természetesen nem tud, honnan is tudna, de rengeteg "l" hangot használ a szavakban. A szőlő helyett lőlőt mond, az oroszlán helyett ololát és a locsoló helyett lolollót, bicikli helyett bililli.

Igen, heti kedvenc lett a lőlő, a szép nagyszeműek, a kicsire mondja, hogy "nem jó".

Az autók mellett a formabedobós játékokkal szeret játszani és új kedvenc lett a torony építése, ami borul.

Herintem - ezt a szót nem Áronkától hallottuk, hanem ennyi idősen Adrikától. A sz és s hangok helyett ugyanis 3 hónapig h hangot ejtett.

Mivel ez a blog mindegyik gyermekemről szól és nekik is írom, Adrika babanaplójából bemásolom a beszédfejlődéséről szóló pár mondatot, hogy itt is megmaradjon.

"2004.01.: még csak főneveket mond (kb 200-300 szó). A "s" és "sz" helyett "h" hangot ejt (herintem). Február körül kezdődik az első igék használata (eszik, iszik) és néhány határozószóé (is, másik stb). Áprilisban már a "s" és "sz" hangokat ejti, sőt a "h" helyett is ezt használja (sejte-sejte, soppáré). Április-május körül már több szavas mondatokat mond, ismétel. Májusban már sok mondókát, dalocskát mond, énekel. Első gyerekdalos CD-jén (Ház körüli állatok) minden verset és dalt ismer, mond, énekel. Június: kb 100 verset és dalocskát tud. Május: tudja a saját és családtagjai nevét, szülei és nagyszülei foglalkozását." (17hónapos- 22hónapos)

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: gneke  2009.10.18. 14:41 Szólj hozzá!

Címkék: fejlődés beszéd áron adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://gaaa.blog.hu/api/trackback/id/tr981457973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása