Több mint egy hét indokolatlan majd pár nap indokolt hiányzás után (nem volt számítógépünk...) újra itt.

Eseménytelenül is eseménydús az életünk, én személy szerint már az évvégére készülök, mint minden évben nagyjából szeptember elejétől...Majd egyévnyi fényképmennyiség Cd-re mentése okán jöttem rá, (nem sikerült), hogy muszáj hívni segítséget a számítógép gyógyításához, most már rendben vagyunk.

Apa múlt szombaton is és tegnap is dolgozott, közben múlt hétvégén G.mama is ellátogatott hozzánk, kicsit unokázgatott.

Az unokák körül is zajlik az élet, Adrika végre megkapta élete első fekete pontját - igen, végre, a volt ovija vezető óvőnője mondta nekem hogy kérdezzünk rá, mikor hozza már, mert meg fogja viselni az első fekete pont - hát nem viselte meg. Egyébként hozza az általam elképzelt papírformát, igen, magatartásból hozta a fekete pontot, illetve testnevelés tanár néni adta, valami nem sorbanállás miatt, nem tudom, nem lett ez itthon olyan részletesen elmesélve;). Erről akkor is illett beszámolnom, nem csak az első csillagos bejegyzést kell megemlíteni, hanem a rosszat is. A tájékoztatóba egyébként a matematika 98% után a héten magyarból is jött két 100%-os teljesítményre kapott csillag (32/32, 83/83). Szóval eddig szép a "bizi".

Andoréknál az oviban most szombaton zajlott az őszi nap, mentem a két nagyobbikommal. Hát, már nagyon unalmas volt. Míg pár éve nem győztem rohangálni hol az egyik, hol a másik után, most már annyira nagyok, hogy tudom, nem tévednek el az oviudvaron, nélkülem is tudnak sorban állni, már nem mellettem nézik a műsorokat, hanem a (volt) csoporttársakkal, én meg csak nézegettem, beszélgettem egy-két szülőtárssal, az aktuális óvónőkkel, bár ez hasznosnak bizonyult. Andorral egy szemészeti látogatáson is túl vagyunk, szerencsére nem romlik a szeme, sőt cél a szemüveg "elhagyása".

A héten a fiúkkal együtt eljutottunk fodrászatra, ahol Gedeon Karcsi bácsit ismét jól elszórakoztatta Andorunk, kevésbé volt viszont szórakoztató Áronkának, akinek ez volt az első "hivatalos" hajvágása, a 3 hónappal ezelőtti általam nyirbált hajacska végre szakember által lett igazítgatva. Végig az ölemben fogtam, végig sírta a pár perces műveletet, szívem szakadt meg.

Áronunkkal tettünk több nagy babakocsis sétát a héten, szerencsére az időjárás még lehetővé tette, hogy kellemes őszies séta legyen, ne csak rohanva kelljen megtenni a boltig az utat, hanem akár két órás séta is lehetett egy kis sima kenyérvásárlásból. Igaz az egyik nap reggeli után előtt arra eszméltem, hogy áramszünet van, mint kiderült egész nap (reggel 1/2 8-17), szerencsére megoldható volt a hiánya...

Árcsibácsi egyébként épp ma 19 hónapos és a héten elég rossz éjszakázós volt. Na, nem ehhez szoktam. Illetve volt olyan éjjel, hogy mind a három gyermekem ébresztett, hatalmas visításhoz rohantam Adrikához, rosszat álmodott, majd Áronunk ébresztett és maradt köztünk egész éjjelre (aztán többször is a héten). Árcsika szerintem most nagyon anyás, állandóan cicizős lenne, próbálkoztam ma a fogacskákra rátapintani, lehetetlen vállalkozás, belelátni a szájába szintén, tehát fogalmam sincs jön-e vagy sem a 17.

Nehezednek a hétköznapok: míg egyik oldalon egyre könnyebb Áronkával, sokat játszunk, egyre ügyesedik, önállósodik, ugyanakkor ez hozza a nehezét is: etetőszékből kimászás, önálló evés, aminek mindig hatalmas káosz  a vége, mármint a konyhában, naponta több garnitúra koszos-leteázott-leevett ruha. Ez van.

Beszélője nagyon aranyos, gyakorlatilag jegyzetelhetetlen szókinccsel. Állathangok utánzása a fő sláger, kutya, macska, egér, kígyó, ló, kacsa, bárány, boci, és persze az Andortól tanult oroszlánüvöltés, állatok felismerése, de a ruhadarabok  - póló, nadág, harisnya, pulóver, szandál, papucs, testrészek ismételgetése stb. Jellegzetessége a beszédének: k hang helyett t és a szavak első szótagjánál az első két mássalhangzó felcserélése. Pl. káposzta helyett pátotta, sapka helyett patta. Mint igazi kisfiú sláger lett az autó, és minden jármű, motor, traktor (nem tudom leírni, hogy ejti), bicikli, busz, repülő.

Ha már beszéd, megemlítem, hogy épp ma hallottam Andorkától gyönyörű "r" hangokat. Ő is huncut, múlt héten nagyon rosszul viselkedett logopédián, semmit nem haladtak egész órán, mérges volt rá logopédus néni, még matricát sem adott óra végén. Persze, mert nem is érdemelte meg.

 

 

 

Szerző: gneke  2009.10.11. 22:36 1 komment

Címkék: család tanulás iskola fejlődés beszéd óvoda andor fogzás áron adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://gaaa.blog.hu/api/trackback/id/tr401443684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária69 · http://haromcsillag.blogspot.com/ 2009.10.12. 22:58:16

Nem akarlak vigasztalni, de az én kisfiam is jött már haza fekete ponttal. Állathangokat adott ki - órán. Nem kellett volna. Ő erre jól bedurcult és beígért még 1000 fekete pontot. No azért ezt sem kellene.

Gratulálok a 100 %-okhoz, szuper!!!!

Az éjszakázásaitokról jut eszembe az egyik anyuka, akinek vissza kellett mennie dolgozni a 6 hónapos babát dadára hagyva. Ő sem hagyta aludni anyukát éjszakánként és el sem tudom képzelni, hogy bírt így helytállni az ig.helyettesi székében.
Remélem, hogy szépen rendeződni fog. Erről jut eszembe, hogy Krisztikém 2,5 éves koráig minden éjszakát átaludt, viszont onnantól kezdve iszonyatos éjszakái lettek. Egyszerűen nem akart az ágyában megmaradni.

Andorkának is gratulálok, biztosan számára is öröm, hogy sikerrel járt az "r" hang kiejtésénél.
Csoda nagy siker lenne, ha egyszer már nem is kellene számára szemüveg.
süti beállítások módosítása