A közelgő szoptatás világnapja alkalmából jutott eszembe hogy beszámolok miként is alakult ez a dolog nálunk. Magáról a szoptatásról nem írok, arról egyszer már beszámoltam, a kezdeti nehézségekről, majd későbbi sikerekről. Az ahhoz írtakhoz annyit tudnék hozzátenni, hogy az idén úgy tűnik végleg befejeződött nálam ez a dolog, májusban-júniusban még egyszer-egyszer odabújt hozzám Áronka, de 7 év és 3 hónap tejtermeléssel egy szép korszak lezárult az életemben.

Mint első gyermekét váró kismama bújtam a Kismama újságot, megjegyzem épp 9 évig voltam rendszeres olvasója, előfizetője és a 9 év alatt felgyűlt példányok gondosan eltéve a jövő nemzedékének, és majdan újraolvasva általam vagy Adrika által, remélem a menyeim által és átértelmezve miként is változik a divat.

Tehát nagyon készültem. Adrika külön szobában aludt tőlünk az első naptól kezdve, bár a távolság kb másfél - két méter a két ágy között, tehát nem volt nagy, eszembe sem jutott magunk közé venni és magunk közt altatni. Féltem attól, hogyan szokik ki.

Persze első gyermek, anyuka még friss (bár tapasztalatlan) nem merül ki napközben a rászakadó többlet házimunkától, alig érezhető a változás hogy hárman vagyunk, fel sem veszem hogy több a dolgom. A gyermek szerencsére nem cseréli fel a nappalt az éjszakákkal, már az első itthon töltött éjszaka is csak egyszer ébred majd (mint a tankönyvekben) hathetes korára átalussza az éjszakát. Az egyszeri ébredés (és a napközbeni szoptatások menete is a következő: gyermek jelez, hogy szopizni szeretne. Anyuka gondosan elmegy wc-re, majd kezet mos, iszik egy pohár vizet, előveszi az A és E vitaminokkal átitatott mellápoló kendőt (nem röhög!), lekezeli melleit, babát ölbe veszi és ülve szoptatja az arra kijelölt fotelben, illetve néha-néha az ágyban...Másik mellnél elhelyezett tejgyűjtőben gyűlik a tej, mely megy a hűtőbe, majd a fagyasztóba. Szoptatás vége, éjszakánként gondosan visszateszi a kiságyba a babát, aki ezután szépen alszik hajnalig. Ha jól emlékszem negyed hatig. Az jó, nem? Szoptatás alatt elaludni??? Tényleg van ilyen? Hitetlenkedve hallgatom mások történeteit.

Második gyermek születik. Elsőszülöttünk már simán átalussza az éjszakát, (még pár hétig, majd bekeményít...), másodszülöttünk felcseréli a nappalt és az éjszakát, de ha alszik azt külön szobában teszi az első naptól kezdve. Jól evő és jól bukó gyermek, a környezete le van állandóan hányva, a kiságyában egész alvófelületet eltakaró régi nem használt törölköző, erre van a baba helyezve, bár azért édibédi kis babatakaró és társai vannak. még az ágyban. És a baba. Akivel azért már simán megy a fektetve szoptatás is, mert kezd fárasztó lenni az élet egy újszülöttel és egy nincsmásfélévessel, aki egyre többször kell fel éjszakánként hintapalintázni és csak úgy játszani. Körülötte mindenki alszik, őt lehetetlen elaltatni, főleg ha magunk közé vesszük, mert akkor jusztisfelkel.

A gyerekek közben nőnek és én még mindig olvasom a Kismama újságot, gondosan minden cikkét és egyre mélyebb lelkiismereti furdalásom van amiatt, hogy bár mindkét gyermek átalussza az éjszakát, de az a normális szemlélet hogy a babának a szülei ágyában a helye. Bár nálunk működik a különszobás dolog, de azért remélem nem rontottunk el semmit, gyermek lelke nem sínyli meg ezt a dolgot. Még az sem tud meggyőzni, hogy baráti körben előfordul az "egyágyban a családdal" modell, és fárasztónak is bizonyul és elhangzik a kérdés, hogy mi hogyan csináljuk hogy külön alszanak. Azért örülök, hogy nálunk nem így van, bár tanácsot adni sem tudunk. Persze nálunk is vannak időszakok amikor hetekig velünk alszik egy-egy gyermek, de ez az időszak tényleg nem tart tovább pár hétnél, majd időről-időre ismét van pár ilyen hetünk, de ez senkit nem zavar. És persze azok  a napok, mikor a gyerek beteg, mert azt el sem tudom képzelni, hogy ne köztünk aludva vészelje át, de szerencsére ezek az alkalmak nem gyakoriak. Ja,  mellápoló kendőt talán egy zacskóval vettem Andorka születése előtt, de amint az elfogyott (kiszáradt) már nem keresek újat a bababoltokban. Szoptatás alatt elaludni? Kb kétszer majdnem sikerült, és már elhiszem hogy van ilyen.

Harmadik gyermek születik. Persze külön szobában az egész család, kivéve anyát és apát ők még egy ágyban alszanak. Immár nagycsaládos anyaként egyre fáradtabb vagyok, próbálok megfelelni a régi anyaszerepnek, úgymint esti meseolvasás, játszás az ovisokkal, bővülő háztartás ellátása, és működik is a dolog. De! Már nem kell feltétlen wc-re menni szoptatás előtt, sőt ha lehet meg sem kellene mozdulni, ezért is nagyon kényelmes hogy Áronunk valahogy jobban érzi magát köztünk aludva mint a saját szobájában...Örülök, hogy működik az önkiszolgáló üzemmód, pláne hogy nem is tudom hány órakor ébred, és hányszor egy éjszaka, lehet hogy nonstop eszik, kit érdekel, én alszok. A fagyasztóban egyre kevesebb a tartaléktej, de azért még a legkisebbünk is tejtestvére lesz a kutyánknak.

Viszont hármaska lett az, aki legtovább köztünk alszik, manapság is legkönnyebb köztünk vagyis a mi ágyunkon elaludnia, gyakran lep meg minket éjjelente azzal hogy átjön a mi ágyunkra, még ha a helyén is feküdt vagy aludt el. Majd csak leszokik róla.

És végül Áronunktól egy gyerekszáj.

Áronka még éjjelre nem ágytiszta, ezért is gond hogy éjjelente hol itt - hol ott alszik. Ha mondjuk maradna a szobájában már próbálkoznék a pelenkanélküliséggel, de éjjelente ez még egyelőre nem megy, azt meg nem szeretném ha az összes ágyat megjelölné. (ja, mert van hogy a tesókkal alszik egy ágyban).

Esti altatás, mondja, hogy kisgatyában akar aludni, erre mondom én, hogy akkor az ő szobájában kell aludnia. Mert aki nagyfiú az a saját szobájában alszik. Bele is egyezik, én mellette maradok, míg el nem alszik. Persze ez nehezen megy. Be sem csukja a szemét. Próbálom kedvesen mondani, hogy Áronkám, csukd be a kisszemed, Mire ő:

- Anya, az én szobámban én parancsolok, a Te szobádban te parancsolsz!

Nos, ő győzött. Ha ottmaradok, nem szólhatok neki, mert az ő szobájában ő parancsol, ha megengedem hogy a miszobánkban legyünk, ahol én parancsolok, akkor szintén ő győzött, mert átkerült a mi ágyunkba.

 

Szerző: gneke  2011.07.30. 16:13 Szólj hozzá!

Címkék: család szoptatás gyerekszáj andor áron anyatej adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://gaaa.blog.hu/api/trackback/id/tr53112155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása