No, igen, ez egy programdús hónap, nem csoda, hogy gyorsan telik.

Dolgozó anyuka (miért hívják a dolgozó anyákat dolgozó anyáknak és miért nem hívják a dolgozó apákat dolgozó apáknak?) hétköznapjai, hétvégéi csak úgy rohannak.

Nagyon simán indult a tanév, tényleg, azt hiszem kezdünk rutinosak lenni.

Áronka kapott új óvó nénit, és túl az első szülőin és három hét nagycsoporton,  elmondhatjuk, hogy szimpatikus. A gyerekek visszajelzése, jelen esetben, hogy Áronka rögtön elfogadta számunkra nyerő. Szülőin a márciustól júniusig egyedül teljesítő óvó néni meg is köszönte a szülőknek, hogy segítettük azt a pár hónapot. Végülis nagyon nem vettük észre, hogy addig egyedül vitte a csoportot, inkább az volt a nehéz, hogy a többi óvó néni felváltva segített be és persze így minden nap más óvó néni volt velük délután. Ezt vették inkább észre a gyerekek, nem a régi óvó néni hiánya volt feltűnő.

De ez már a múlt. Most van szeptember és ezek a gyerekek nagycsoportosak lettek (Áron hozzáteszi, hogy de még katica, vagyis hogy még a csoport neve attól Katica maradt). Hogy lehet ő nagycsoportos?
Úgy, hogy ő az egyetlen 2008-as születésű a csoportban és bár márciusban, mikor 3 évesen csatlakozott neki pár hónapja volt abból a tanévből, de a gyerekek nagy része már majdnem egy éve ott volt. És ugye nekik ez a harmadik évük. A legtöbbnek még van egy éve, illetve Áronnak visszatartás esetén lehetne még egy. Tehát akár háromszor is lehetne nagycsoportos :D

És a csoport nagy része tényleg nagycsoportoskorú, hisz egy kis változtatásnak köszönhetően jövőre már nem május végéig hanem augusztus végéig a  6 évüket betöltött gyerekek mehetnek a suliba. Ennek a három hónapos tolásnak köszönhetően az ő csoportjukban most a 27 gyerekből 20 lett tanköteles. Persze ez korántsem jelenti, hogy mindenki megy is iskolába, a választási lehetőség maradt.

De egy-két dologban mégis van jelentősége. Miovinkban van néhány képességfeljesztő csoportfoglalkozás, "szakkör", semmi extra, csak ami máshol is szokott lenni, angol, énekkar, sakk, lehetőség úszásoktatásra, ahová csak azok a gyerekek mehetnek, akik jövőre iskolások lehetnének. Nem mintha most bármelyikre is járatnám Áronkát, inkább a lehetőséget sajnálom, hogy nem is mehetne. Mert például Adrika már ennyi idősen mehetett énekkarra, ki is választották. Ami igazán durva, az a logopédia, ahová szintén nem mehetnek még. Igaz a logopédus néni, a régi nyugdíjba ment, de van helyette más. Bár nem úgy tűnik, hogy szükség lesz rá, de Andorra gondolva akinek nagyon kellett a másfél év és az itthoni gyakorlás - szóval emiatt is csúszhat egy gyerek egy évet a suliból, de főleg az a gond, hogy m van akkor, ha már szükség lenne rá, hogy mire suliba megy biztosan megtanulja a helyes hangkiejtést.  Szerencsére hittanra járhat, az elég is lesz. Egyébként eddigi legrövidebb szülői értekezletemen vettem részt e hét hétfőn.

Most kedden hosszabb lesz a suliban.

Ahová szokás szerint olyan megosztásban megyünk, hogy én az Andoréra, apa az Adrikáéra. Bár a suli éves programja már megvan, szüneteket már tudjuk mikor lesz, lehet szabit tervezni, azért minden évben vannak újdonságok.

Andornak például az összes tanító nénije. Volt akitől nagyon féltünk, de eddigi három hét alapján talán nem kellett volna. Szigorú, következetes pedagógusokkal lesz körülvéve. Bár már van egy új pedagógus, akinek a keresztnevét tudjuk, de hogy ki lehet? Helyettesítőnek nem gondolnám, mert a tájékoztatóba ő írta be a szülői időpontját, nem az osztályfőnök - egyelőre talány nekem ki ő. Ja és nem is a napközis...bár a délutáni háziknál ő írta alá a füzeteket. Mindegy, egyéni probléma.

Az én problémám az is, (nekem semmi se jó), hogy ez a második hétvége, mikor házi nélkül jön haza. Pénteki délutáni házija volt, azt megcsinálta a suliban, de itthonra semmi. Nem, nem unatkozom, a "semmi  házi" azért takar egy kis verstanulást, péntekre egy nyolcversszakos nem is könnyűt, csütörtökön adták fel (és már tudjuk), illetve környezetből is tanulunk és nézzük a nyelvtankönyvet, munkafüzetet, mit is tanultak a héten...Hát ezért nem unatkozom.

Adrika tanéve is nagyon jól indult. Mivel ő kitűnő és hajtja a versenyszellem és nem csak őt hanem a tanítónőit is, így aztán minden lehetséges tárgyból minden versenyen résztvesznek. Hol csoportokban (Bolyai), hol egyénileg. A csapatversenyeknél matekból, magyarból nagyon erős csapat tagja, remélem lesz sikerélménye. Ellentétben Andorral, akit szerettem volna versenyeztetni, legyen ilyen jellegű tapasztalata - ki sem lehet találni, nem indulhatott. Régi tanító néni megmondta ki mehet, ki nem...Sajnáltam ,sajnáltuk.

Van idő sportra is, Andor röpizni jár, Adrika jazz-aerobicra. Az úszás is kellene, de még nem mentünk.  És mindenkinek maradt a hegedű is.

Visszatérve Áronkára. Annyiszor írtam már, mondtam már, hogy milyen ügyes, milyen nagy már, hogy összenőtt a testvéreivel! Így aztán most unalmas lesz megint leírni, de most is egy óriási ugráson van túl. A nyáron nagyon sokat változott, egyrészt sokat nőtt, magasságban, lábméretben :D, de inkább a többi változás feltűnő. Már-már egész eleven az oviban, de még szerencsére nevelhető, nagyon okos mondásai vannak, szórakoztató és rendkívül értelmes. Míg ezt a pár soros fogalmazványt összehoztam,  Adrikával betűket tanultak. Adrika pedig nagyon jó pedagógus mellette, nagyon egyforma  a gondolkodásuk. Oviban is szeret már rajzolni, mindenféle foglalkozás leköti, itthon is megosztja velünk a frissen tanult dolgokat. Lett a csoportjukban 4 új gyerek és 4 aki elment tőlük, de az újaknak is tudja már a teljes nevét. jelét (eddig legfeljebb keresztnévben gondolkodhattunk...).

Nem kisbaba már.

Szerző: gneke  2012.09.22. 17:42 2 komment

Címkék: tanulás iskola óvoda andor áron adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://gaaa.blog.hu/api/trackback/id/tr464796157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WildShycu · http://igazvilag.freeblog.hu/ 2012.09.23. 19:51:48

Szeptember... gyorsan telik még annak is, aki otthon ül, nem még nektek, akik mindig rohannak :D Ez olyan hónap, mint a január, mire észbe kapsz, vége.

gneke 2012.09.24. 21:25:56

@WildShycu: Nekem a január még mindig a leghosszabb hónap, valahogy olyan nehezen telik. De a szeptember..! - Huss elrohan :D
süti beállítások módosítása